Saturday, April 30, 2011

Kanal İstanbul'un Ortaya Çıkaracağı Sorunlar: Kıta Belirteci Tabelalar ve Ortaya Çıkacak Ada'nın Kimliği Sorunsalları

Kanal İstanbul üzerine siyasi tartışmalar süreken, kültürel boyut ihmal ediliyor gibi. Tartışılması gereken en önemli mesele bence şu olmalıdır: Boğaz köprüsünün Asya tarafındaki Welcome to Europe (Avrupaya Hoş Geldiniz) ve Avrupa tarafındaki Welcome to Asia (Asya'ya Hoşgeldiniz) tabelaları nereye konacak? Zira Kanal İstanbul'la tarihi yarımdada artık bir ada olacak. Dolayısıyla bu tabelaları nereye koyacağımız büyük bir sorun olmaktadır. (Bir an önce Avrupa Birliğine girebilseydik tabeları Habur sınır kapısına asıp bu meseleyi halledebilir. Belli olmaz Kanal İstanbul tamamlanmadan AB ye girersek bu sorun hallolabilir!)
Ortaya çıkan adanın kültürel kimliği diğer bir sorundur. Ada Avrupaya mı aittir yoksa Asyaya mı? Ada Asya'ya aittir denirse; AK Parti'nin islamcı kimliği gözönüne alınırsa, Avrupadan toprak çalınmakta olduğu ortaya çıkacaktır. Hayır bu ada Avrupaya aittir denilse, anakaradan koparılmış bir toprak parçasına zorla bir kimlik dayatılmış olacaktır. Burası bir araftır denilebilir. Lakin bu durumda kimlik sorunsalımızın derinleşeceği çıkmaz bir sokak daha ortaya çıkacaktır. Mesela "İstanbul'un Avrupa yakası" ifadesini neresi için kullanacağız.
Doktor yine memleketimin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. Ne yapacayiz şimdi?

2 comments:

derunisefalet said...

azizim bu mesele beni de epey yordu. Araf yakistirmasi daha makul sanki. Esasen ben uzun mütaalalar neticesinde söyle bir öneriyle karsina cikiyorum. Bu bölgeyi pilot eyalet ilan edüp bir dönem chp-mhp koalisoynunun bir dönem de mhp-bdp koalisyonunun iradelerine tevdi etmeli.... hem memelektin bir kisminin gazi alinmis olunur hemi de potansiyal iktidarlarin antreman yeri olarak kutsal bir paye almis olur. Ama bu fikir cok mu ütopik olur?

Anonymous said...

ilginc blog icin tesekkur